NYAB (skogsvallen)
18 september 2021
15:45

Referat: IFK Luleå Akademi - Ohtana/Pajala FF

På Nyabvallen säkrar Ohtana/Pajala seriesegern när man vinner mot IFK Luleå Akademi med 2-1 (0-1)
IFK tar direkt tag i taktpinnen och dominerar första kvarten men första läget är ändå OPFF:s när Joel Hiltunen slår bollen mot ett övergivet IFK-mål, men över ribban. Petri har sedan ett hårt skott mitt på målisen. I den 16:e minuten tar Akademi sig igenom på vänsterkanten och inspelet stöts in av Lucas Wikberg till hemmaledning 1-0. Nisse Kenttä har något senare ett hårt skott som går tätt över. I den 20:e minuten är vi nära en kvittering när vi får två chanser framför IFK:s mål men skotten blockeras av försvaret. IFK har sedan i den 30:e minuten ett vasst skott som tvingar Felle till en utmärkt räddning. Tre minuter senare är IFK nära igen då en nick efter hörna räddas på mållinjen av Melvin Rosén. Halvleken avslutas med ytterligare en fin räddnning av Felle på ett farligt skott. Vi går till paus med underläge 0-1, vilket är rättvist.

Andra halvlek inleds med ett farligt skott av IFK som smiter utanför Felles högra stolpe. I den 52:a minuten vinner John Kalla bollen utanför IFK:s straffområde och spelar in till Joel Hiltunen som avslutar perfekt med ett skott intill målvaktens vänstra stolpe till 1-1. Akademi kontrar i den 58:e minuten när man tar sig igenom på vänsterkanten men inspelet räddas till hörna. Två minuter senare kommer IFK igenom på högerkanten och Felle gör åter en fin räddning. OPFF kommer i några kontringar och i den 77:e minuten får Dennis Mäki bollen på högerkanten och slår ett långt inlägg som går över målvakten till en fri Johannes Pekkari som säkert nickar in bollen till ledning 2-1. Sista kvarten blir helt IFK:s och man skapar några riktigt bra kvitteringslägen, först ett bra nickläge som seglar över ribban följt av ett inspel där skottet går rakt på Felle och några minuter före slutet det bästa läget när man skjuter över från ca 10 meter. Efter 92 minuter ljuder slutsignalen och OPFF vinner med 2-1 och säkrar därmed seriesegern. Det innebär kval mot Infjärden som säkrade kvalplatsen i div IV södra.

Sett över 92 minuter måste man tillstå att IFK Luleå Akademi är det spelmässigt bästa laget vi mött. Vi är tillbakatryckta långa stunder men samtidigt är vårt försvarsspel tätt även om IFK skapar relativt många målchanser, men oftast är Felle eller ett OPFF-ben i vägen. I ett hårt kämpande OPFF går plussen till suveräne målvakten Felix Pekkari, i en starkt spelande backlinje plussar vi för Joachim Juntti som kom in efter att Liam blivit fotskadad. På mittfältet var det mycket defensivt jobb som gällde och plusset går till Nisse Kenttä. Offensivt var Joel Hiltunen på språng hela matchen och krönte insatsen med ett vackert kvitteringsmål. I IFK Luleå Akademi går plussen till försvarets Elias Engström, mittfältaren Elias Isaksson samt offensivt till Lucas Wikberg och Leon Isaksson. Keijo Hyvärinen dömde utmärkt.
Hörnor: 10-6, Gula kort: 1-0